SKŁADNIKI NA SPÓD TARTY :
- 250 g mąki z orkiszu pełnoziarnistej
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko kurze
- 1/4 łyżeczki soli
- 3 łyżki zimnej wody
NADZIENIE DO TARTY SOS :
- 2 szalotki cebule
- puszka pomidorów
- łyżeczka miodu
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek 1 łyżka
- pieprz do smaku
- oregano 1 łyżeczka
- sól do smaku
- bazylia łyżeczka
DODATKI DO TARTY:
- Mozzarella w zalewie 2 sztuki starkowane
- 5 plasterków dobrego salami
- papryczka jalapelo jak kto lubi wg. uznania
- oliwki czarne wg. własnych upodobań
WYKONANIE :
SPÓD DO TARTY
- Składniki na tartę umieścić w naczyniu miksującym nastawić czas wyrabiania 30 s/obr 4 .Ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce minimum 30 minut. Jeżeli ktoś nie posiada naczynia miksującego wyrobić ręcznie ciasto tak jak ciasto kruche .
- Schłodzone ciasto rozwałkować na placek grubości mniej więcej 4 mm i wyłożyć na formę do tarty .Ciasto nakłuć gęsto widelcem aby się nie wybrzuszyło w trakcie pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i podpiekamy ciasto około 15 minut .kiedy spód tarty się podpieka przygotowujemy nadzienie.Ja w trakcie chłodzenia ciasta przygotowywałam sos,
SOS :
- Kroimy cebulkę w drobniutką kostkę .Czosnek również w drobną kosteczkę siekamy.
- Rozgrzewamy patelnie z oliwą z oliwek.Wrzucamy cebulkę , czosnek , posypujemy połową oregano, Jak cebulka się zeszkli to dodajemy odsączone z puszki pomidory.
- Dodajemy miodu, oraz resztę przypraw. Pomidory muszą dobrze odparować . I Odstawiamy jak już będziemy mieli gęstą dosyć konsystencje.
Następnie:
- Na podpieczony spód wykładamy przygotowany wcześniej sos.
- Posypujemy starkowaną,mozzarellą , nakładamy salami.
- Wstawiamy do piekarnika na 25-30 minut na 180 stopni.
- Po upieczeniu posypujemy ulubionymi dodatkami typu : papryczka jalapelo i oliwki ::)
SMACZNEGO :)))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz