SKŁADNIKI :
- 1 szklanka pestek słonecznika
- 1/2 szklanki pestek dyni
- 1/3 szklanki lnu złocistego
- 1/4 szklanki migdałów
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- 3/4 szklanki płatków jaglanych
- 1/4 szklanki płatków gryczanych
- 1 i 1/2 szklanki wody przygotowanej
- 2 łyżki syropu z Agawy
- 1 i 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 6 śliwek suszonych drobno posiekanych
- 2 łyżeczki nasion chia
- 4 łyżeczki nasion babki plesznik jeżeli nie mamy zastąpić możemy 1/3 dodatkową ilością lnu złocistego zmielonego .
WYKONANIE :
- W misce mieszamy wszystkie suche składniki
- W osobnym naczyniu mieszamy wodę z syropem z agawy
- Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na co najmniej 4-5 h.
- Zawartość wykładamy do formy wyłożoną papierem do pieczenia i mocno dociskamy łyżką.
- Pieczemy około 60 minut w termoobiegu w temp. 170 stopni,
- Każdy piekarnik jest inny więc po upływie 50 minut sprawdzamy czy chlebek już jest brązowy i dobrze wypieczony.
- Następnie wyciągamy z piekarnika z blaszki i wykładamy na kratce do ostygnięcia .
Najlepiej kroić na następny dzień :)))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz