czwartek, 5 marca 2015

BUŁECZKI ORKISZOWO-PSZENNE NA JOGURCIE

Nie będę się w tym poście rozpisywać .....Są to bułeczki ,które powstały z powodu braku takich o to bułeczek w piekarni .naprawdę każdy je może zrobić . Bardzo proste w zrobieniu naprawdę bardzo dobre .Utrzymują świeżość 2 dni. Spróbujcie je zrobić a nie będziecie chcieli przestać :)Można w nich przemycać różne nasiona płatki :)POLECAM !!!!!

Bułeczki po wypieczeniu 


A tak sobie bułeczki rosły 


SKŁADNIKI:( 16 bułek)

  • 250 g mąki orkiszowej (może być śrut orkiszowy zmielony)
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 80 g wody
  • 2 łyżeczki syropu daktylowego 
  • 400 g mąki (ja użyłam maki dobrej jakości chlebowej )
  • 40 g drożdży 
  • 2 łyżeczki soli
  • 400 g jogurtu najlepiej lekkiego 0,1 %
  • łyżeczka sezamu do posypania
  • łyżeczka siemienia lnianego do posypania
  • Pędzelek i 2 łyżki mleka do posmarowania bułek.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
  1. Wszystkie suche składniki wymieszać w dużej plastikowej misce najlepiej drewnianą łyżką 
  2. W wodzie rozrobić drożdże z syropem daktylowym lub miodem.Dodać rozczyn do suchych składników .Wymieszać a następnie dodać jogurt.
  3. Wyrabiać ciasto tak długo u mnie około 5 minut aż wszystkie składniki połączą się i będzie nadawało się już do uformowania walca.
  4. Walec podzielić na 16 równych części i dłońmi uformować bułeczki i układać na blaszce -wyłożonym papierem do pieczenia zachowując odstępy.Wyjdą dwie blachy.
  5. Blachy z bułeczkami przykryć folia spożywczą i odstawić na 40 min w ciepłe miejsce.
  6. Po wyrośnięciu posmarować mlekiem i posypać siemię lnianym i sezamem :)
  7. Pieczemy 20 min w temp. 220 stopni.(piekarnik musi być nagrzany)
*Do piekarnika wkładamy naczynie z wodą -bułeczki będą wtedy bardziej napowietrzone.

METODA DLA MASZYNISTÓW!!!!!
  1. WSZYSTKIE SKŁADNIKI WŁOŻYĆ DO NACZYNIA U MNIE THERMOMIX I WYRABIAĆ PO CZYM WYCIĄGNĄĆ CIASTO WYŁOŻYĆ NA BLAT POSYPANĄ MĄKĄ I DALEJ POSTĘPOWAĆ JUŻ OD PKT 4 :)

Brak komentarzy: