SKŁADNIKI:
- 350 g mąki orkiszowej jasnej typ 630 lub orkiszowa pszenna pełnoziarnista
- 3 jajka (najlepiej ze sprawdzonego źródła)
- 100 g brązowego cukru trzcinowego nierafinowanego
- 80 g cukru brzozowego tzw Ksylitol
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia ,ja używam BIO
- 1 Cytryna dobrze umyta (starkowana ze skórką)
- 3 kostki czekolady u nas Carobella (starkowana)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego (u mnie domowy zrobiony )przepis znajdziecie w osobnym przepisie
WYKONANIE:
- Mąkę, proszek ,cukier ,cukier waniliowy przesiać
- Dodajemy mleko,olej, jajka i mieszamy mikserem ,pamiętaj aby produkty miały temp. pokojową.
- dodajemy starkowaną cytrynę i czekoladę i mieszamy drewnianą łyżką
- Przekładamy całą zawartość do formy na babkę i pieczemy około 50-60 minut w temp. 170 stopni Celsjusza do tzw suchego patyczka .
SMACZNEGO !!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz