niedziela, 22 lutego 2015

CZEKOLADOWA POKUSA "N A KAROBIE"ULUBIONE CIACHO NASZEJ CÓRCI :)

W pogoni za wymyślaniem fajnych słodkości dla naszej córci. Powstał taki oto placek czekoladowy z masą z mascarpone i owocami :)okazało się że stał się nie tylko ulubionym Kornelki ,ale i reszty domowników. Super wilgotne, pachnące "niby czekoladą "u nas Karob .Najważniejsze zadowolenie i uśmiech dziecka :).Pamiętajcie jeżeli dzieci dopominają się o słodkości -zawsze lepiej jest zrobić samemu ciasto,babeczki, ciasteczka, takim sposobem kontrolujemy co podajemy dla naszej pociechy i wiemy z czego zrobiona jest nasza przekąska .Do sporządzenia tego przepisu zainspirowała mnie P. Dorota z blogu Mojewypieki.com .Przepis zmodyfikowałam i wyszedł o to taki przysmak czekoladowy tak zakazanej u nas na czarnej liście czekolady:)

Ciacho po upieczeniu wystudzeniu i ozdobieniu.
Tutaj ciasto po wyciągnięciu z piekarnika zdjęcie niezbyt ładne robione w nocy.


SKŁADNIKI:

  • 125 g masła
  • 50 g czekolady na Karobie.tzw,Carobella
  • 2 Łyżki KAROB w proszku 
  • 300 g domowych powideł śliwkowych lub dowolnej konfitury domowej wiśnia ,truskawka.
  • 100 g drobnego cukru brązowego nierafinowany lub ksylitol.
  • szczypta soli
  • 2 duże jajka roztrzepane
  • 150 g maki orkiszowej u nas jasna
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia u nas BIO 
  • 6 dużych truskawek
  • mała garść borówek.
MASA MASCARPONE:
  • 1 opakowanie serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny 
WYKONANIE:
  1. Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.Ja piekłam w foremce okrągłej aluminiowej o średnicy 21 cm. Można też upiec w małej keksówce.
  2. Do naczynia przesiewamy mąkę ,proszek do pieczenia i odstawiamy.
  3. W garnuszku roztapiamy masło .Dodajemy posiekaną Carobelle ,zdejmujemy z palnika mieszamy i dodajemy Karob w proszku i mieszamy do momentu uzyskania gładkiej masy.
  4. W osobnym naczyniu wlewamy konfiturę, cukier, jajka, sól.Mieszamy widelcem tylko aby składniki połączyły się ze sobą. 
  5. Dodajemy roztopione masło z czekolada, potem stopniowo dodajemy mąkę tylko aby składniki połączyły się .Ważne ,żeby nie mieszać zbyt długo. 
  6. Przelać ciacho do foremki wcześniej nasmarowaną masłem i oprószoną mąką .
  7. Pieczemy około 50-60 minut w temp. 180 stopni C.Do tzw. Suchego patyczka.
  8. Jak już ciasto upiecze się i wystygnie ,wszystkie składniki na masę mascarpone mieszamy mikserem i wykładamy na ostudzone ciacho .Ozdabiamy dowolnie owocami.
SMACZNEGO!!!!!Następnym razem robimy z podwójnej porcji .:)Wam też radze bo uwierzcie mi szybciutko znika .Jeżeli nie macie przeciwwskazań zdrowotnych, możecie użyć zamiast Karobu normalną gorzką czekoladę lub kakao w proszku. Cukier puder można zastąpić zmielonym Ksylitolem -tym razem użyłam brązowego cukru ,gdyż mieliśmy gości a Ksylitol nie każdy dobrze toleruje, U nas wszyscy przyzwyczajeni.Do ksylitolu przyzwyczajamy wszystkich domownikółw stopniowo .Taka uwaga :)

Brak komentarzy: