Ciacho po upieczeniu wystudzeniu i ozdobieniu. |
Tutaj ciasto po wyciągnięciu z piekarnika zdjęcie niezbyt ładne robione w nocy. |
SKŁADNIKI:
- 125 g masła
- 50 g czekolady na Karobie.tzw,Carobella
- 2 Łyżki KAROB w proszku
- 300 g domowych powideł śliwkowych lub dowolnej konfitury domowej wiśnia ,truskawka.
- 100 g drobnego cukru brązowego nierafinowany lub ksylitol.
- szczypta soli
- 2 duże jajka roztrzepane
- 150 g maki orkiszowej u nas jasna
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia u nas BIO
- 6 dużych truskawek
- mała garść borówek.
MASA MASCARPONE:
- 1 opakowanie serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
WYKONANIE:
- Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.Ja piekłam w foremce okrągłej aluminiowej o średnicy 21 cm. Można też upiec w małej keksówce.
- Do naczynia przesiewamy mąkę ,proszek do pieczenia i odstawiamy.
- W garnuszku roztapiamy masło .Dodajemy posiekaną Carobelle ,zdejmujemy z palnika mieszamy i dodajemy Karob w proszku i mieszamy do momentu uzyskania gładkiej masy.
- W osobnym naczyniu wlewamy konfiturę, cukier, jajka, sól.Mieszamy widelcem tylko aby składniki połączyły się ze sobą.
- Dodajemy roztopione masło z czekolada, potem stopniowo dodajemy mąkę tylko aby składniki połączyły się .Ważne ,żeby nie mieszać zbyt długo.
- Przelać ciacho do foremki wcześniej nasmarowaną masłem i oprószoną mąką .
- Pieczemy około 50-60 minut w temp. 180 stopni C.Do tzw. Suchego patyczka.
- Jak już ciasto upiecze się i wystygnie ,wszystkie składniki na masę mascarpone mieszamy mikserem i wykładamy na ostudzone ciacho .Ozdabiamy dowolnie owocami.
SMACZNEGO!!!!!Następnym razem robimy z podwójnej porcji .:)Wam też radze bo uwierzcie mi szybciutko znika .Jeżeli nie macie przeciwwskazań zdrowotnych, możecie użyć zamiast Karobu normalną gorzką czekoladę lub kakao w proszku. Cukier puder można zastąpić zmielonym Ksylitolem -tym razem użyłam brązowego cukru ,gdyż mieliśmy gości a Ksylitol nie każdy dobrze toleruje, U nas wszyscy przyzwyczajeni.Do ksylitolu przyzwyczajamy wszystkich domownikółw stopniowo .Taka uwaga :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz