Ciacho przed włożeniem do piekarnika |
Ciasto po upieczeniu )znikało jeszcze ciepłe:) |
SKŁADNIKI:
- 340 g mąki orkiszowej (u nas tym razem mąka orkiszowa jasna)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia u nas BIO
- 100 g cukru brązowego nierafinowanego
- pół szklanki oleju z pestek winogron (może też być słonecznikowy)
- 300 g maślanki
- cukier z prawdziwą wanilią 1 opakowanie
- 2 duże jajka
- 500 g mrożonych truskawek
- 300 g mrożonych malin -owoców nie rozmrażamy wyciągamy jedynie z 5 min wcześniej przed wyłożeniem na ciasto
KRUSZONKA
- 4 łyżki płatków owsianych
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżki miodu lub syropu z agawy
WYKONANIE :
Pamiętaj ,aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej,
- Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia ,
- Dodajemy do mąki cukier i cukier waniliowy i mieszamy delikatnie.
- Następnie mieszamy widelcem wszystkie mokre składniki .jajko,olej ,maślanka.
- Mokre składniki wlewamy do miski z mąką i cukrem i mieszamy widelcem tylko do połączenia -tak aby była gładka konsystencja.
- Całość przekładamy do formy natłuszczoną i posypaną u nas grysikiem orkiszowym.
- Na to układamy owoce u nas maliny i truskawki
- Na koniec w misce wymieszać wszystkie składniki na kruszonkę i posypać ciasto.
- Piec około 50-60 minut w temp. 180 stopni C,
- Po upieczeniu możemy posypać cukrem pudrem i cynamonem .(niekoniecznie)
SMACZNEGO :))))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz