Nie miałam zbyt wiele czasu na wymyślanie cudów,ale i takie przepisy są potrzebne ,które nie wymagają zbyt długiego stania w kuchni, a zawsze to zdrowiej i wiemy co jemy.Tym razem ciasto francuskie kupiłam gotowe ,ale następnym razem zrobię sama :).Ze względów zdrowotnych mojej córci kupuje ciasto o obniżonej zawartości tłuszczu .Miałam w lodówce również kostkę twarogu i o to powstały te słodkie zawijańce .Zainspirowała mnie Anna Starmach z Pyszne25.Ja zmodyfikowałam przepis na nasze potrzeby.
SKŁADNIKI:
- ciasto francuskie 1 opakowanie 275g
- ser twarogowy 200 g kostka
- 4 łyżki ksylitolu( bądź syropu z agawy)
- szczypta cynamonu
- garść orzechów włoskich (posiekanych)
- 1 jajko do posmarowania
- rodzynki garść jak lubimy
PRZYGOTOWANIE:
- Nastaw piekarnik na 200 st. C
- set twarogowy wymieszaj z cukrem i orzechami i rodzynkami
- ciasto francuskie pomału rozwiń,pokryj warstwą sera najlepiej szpatułką .
- Ciasto zwiń w rulon i pokrój w cienkie plasterki.
- Plastry ciasta francuskiego poukładaj na blaszce. Wyjdą dwie blachy.
- Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem i posyp (tu niekoniecznie jak kto woli )odrobiną cukru brązowego i cynamonem .
- zapiekaj około 18-22 minuty .Zaglądaj często do piekarnika.Jak już będą rumiane złotawego kolory wyciągnij. :)
Smacznego. Super szybki przepis na coś słodkiego .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz