Chciałabym wam przekazać fajny i szybciutki przepis na chlebek orkiszowy z ziarnami .Najlepszy sposób na przemycenie mnóstwo błonnika. Nie wymaga posiadania maszyny do pieczenia chlebka .Jest bardzo prosty i naprawdę pyszny .Potrzebujemy :plastikowa misa,drewniana łyżka, forma prostokątna do pieczenia chlebka i papier do pieczenia.
Foremkę wyłożyłam papierem do pieczenia |
Chlebek tuż po wyrobieniu |
Tutaj już upieczony |
- 0,5 kg mąki orkiszowej chlebowe 1100 typ
- pół kostki drożdży
- Łyżka syropu daktylowego (może być miód)
- 3 łyżki słonecznika
- 3 łyżki otrębów orkiszowych
- 2 łyżki pestek dyni
- 2,5 łyżeczki soli morskiej najlepiej
- 1 łyżka suszonej niesiarkowanej żurawiny
- łyżeczka sezamu do posypania chlebka
- łyżeczka masła klarowanego
- łyżeczka oleju kokosowego(*niekoniecznie)
- 200-250 ml letniej wody
WYKONANIE :
- Nastaw piekarnik na 200 c z grzałką góra dół.
- Drożdże wymieszaj z syropem daktylowym odrobiną wody odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce
- W dużej plastikowej misce wsypujemy mąkę, nasiona, otręby, bakalie , sól, mieszamy drewnianą łyżką .
- Dodajemy masło klarowane i olej kokosowy .
- Następnie dodajemy zaczyn z drożdży i dolewamy wody 200-250 ml tak aby ciasto nie bylo zbyt rzadkie wyrabiając przy tym chlebek .Ja mieszam drewnianą łyżką po czym wyrabiam przez około 10 minut ręcznie .
- Wkładam do formy posypuje sezamem i odstawiam na około 40 minut do wyrośnięcia .
- Po tym czasie wstawiam do nagrzanego piekarnika na 60 minut.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz