Walentynki .....A mnie dopadła choroba ....nie pamiętam kiedy byłam chora ........
Jak zwykle nosi mnie po kuchni ....co by tutaj dzisiaj upiec ,ugotować.......
Niestety a może i "stety"mąż (Artur ) wygonił mnie z kuchni i takim oto sposobem powstał ten przepyszny deserek ,,,Oczywiście przyrządzony specjalnie dla mnie i naszej córci z okazji Walentynek ..Takie prezenciki uwielbiamy najbardziej :))))Dzielę się z wami tym przepisem .Owoców możecie użyć różnych ,gruszek, malin,truskawek zależy od sezonu.
Smakował obłędnie :)
DESEREK W PUCHARKU |
BISZKOPTY PO ZMIELENIU |
BITA ŚMIETANA NA TO BISZKOPTY |
SKŁADNIKI :(NA 5 PUCHARKÓW)
- 1 mango średniej wielkości
- 140 g ciastek biszkoptów(najlepiej bez glutenu bądż na mące orkiszowej ,ale jak ktoś może mogą być zwykłe)
- 400 g śmietany 36%
- cukier waniliowy 2 łyżeczki
- syrop daktylowy ok. 2 łyżek do dekoracji
MUS JABŁKOWY :
- 1 kg jabłek
- 1/2 wyciśniętej soku z limonki
- pół łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki Ksylitolu (opcjonalnie można dać szczyptę pieprz cayenne i imbiru świeżego)
WYKONANIE :
- Przygotować 5 pucharków
- Zaczynamy od przygotowaniu musu .Kroimy jabłka na ćwiartki pozbywamy się pestek .
- Jabłka wrzucamy do garnka ,wlewamy sok z limonki i gotujemy do miękkości jabłek około 20 minut.
- Następnie odstawiamy z ognia ,wsypujemy cynamon i ksylitol i blendujemy do postaci musu.
- Ubijamy śmietanę na bitą śmietanę dosypując stopniowo w trakcie cukier z prawdziwą wanilią.
- W urządzeniu wysokoobrotowym lub innym urządzeniu miksującym rozdrabniamy biszkopty na sypko.(konsystencja jak piasek )
- Następnie kroimy mango na drobną kosteczkę .
- Od tego momentu nakładamy do salaterek warstwowo w następującej kolejności:
- 2 łyżki mango
- 2 łyżki musu
- 2 łyżki rozdrobnionych biszkoptów
- 2 łyżki ubitej śmietany
- 1 łyżka rozdrobnionych biszkoptów
- 1 łyżka musu jabłkowego
- Na końcu polewamy syropem daktylowym lub innym waszym zdrowym ulubionym . (syrop z agawy lub syrop klonowy,)
Deserek odstawiamy do lodówki na na minimum 2 h ,jednak najlepiej jak postoi przez noc w lodówce wtedy smakuje najlepiej bo fajnie nasiąka biszkopt i super mieszają się smaki.
Smacznego.....
P.S. U nas nie dotrwał do rana :)))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz