Jak wiadomo wszystkie dzieci przepadają za Misiami Lubisiami ,jednak ze względów zbyt dużej zawartości kakao i cukru my niestety nie możemy ich spożywać.Postanowiłam skorzystać z przepisu P. Doroty z blogu który uwielbiam mojewypieki,com i zmodyfikowałam przepis na potrzeby żywieniowe naszej córeczki. Zatem do dzieła :)
Misie Lubisie |
Część Misiów zrobiłam same jasne.Można po upieczeniu i wystudzeniu odwrócić misie na brzuszki i szprycą wprowadzić np.dżem truskawkowy domowej roboty. |
SKŁADNIKI:(NA 6 SZTUK ):
- 130 g masła
- mniej niż pół szklanki drobnego cukru brązowego nierafinowanego
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mąki orkiszowej tym razem jasnej
- 1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia (może być zwykły)
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii jak ie masz (może być cukier waniliowy z prawdziwą wanilią)
- 2-3 łyżki mleka (tu można dowolnie zwykłe, migdałowe, kokosowe)
- 1 łyżeczka karobu
WYKONANIE :
- Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
- Formę na misie dokładnie wysmarować masłem bądź olejem kokosowym i oprószyć mąką.
- Mąkę .proszek,przesiać ,odłożyć na później.
- W misie miksera utarłam masło ,puszystą masę stopniowo dodając cukier.
- Wbijaj jajka jedno po drugim miksuj do połączenia składników i dodaj wanilię i utrzyj przez chwilkę .
- Do masy dodaj mąkę przesianą i mleko i już wystarczy ,że wymieszasz szpatułką
- Z przygotowanej masy odłożyć z 2 łyżki i dodać karob i wymieszać
- Najpierw łyżeczką uzupełniłam w foremkach masą ciemną uszka i łapki, potem wyłozyłam łyżeczką masę białą do połowy wysokości foremki.
- Wstawiłam do piekarnika lekko nagrzanego w temp. 190 c około 15 minut do zezłocenia i suchego patyczka.
Misie naprawdę są super i smakują wszystkim dzieciom :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz