SKŁADNIKI:
- 1 szklanka pestek słonecznika
- 1/2 szklanki pestek dyni
- 1/3 szklanki lnu złocistego
- 3/4 szklanki orzechów laskowych
- 3/4 szklanki płatków jaglanych
- 3/4 szklanki płatków gryczanych
- 1 i 1/2 szklanki przygotowanej wody
- 1 i 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 2 łyżeczki syropu daktylowego
- 2 łyżeczki nasion chia
- 4 łyżeczki nasion babki plesznik -ja akurat nie miałam to użyłam dodatkowo 1/3 szklanki lnu złocistego zmielonego na mąkę
- tłuszcz jedynie do natłuszczenia (ja piekłam w papierze więc nie używałam tłuszczu.)
WYKONANIE:
- Wymieszaj w misce wszystkie składniki suche .
- w osobnym naczyniu mieszam wodę z syropem daktylowym
- Składniki płynne dodaję do suchych i mieszam całość.Możesz spróbować czy słoność i słodkość jest dla ciebie akceptowalna.i pozostaw do nasiąknięcia na co najmniej 3-4 h .Staram się zrobić rano ,żeby do wieczora dobrze nasiąkł ,Czym dłużej nasiąknie tym lepiej.
- Ciasto wyłóż do foremki i dociśnij mocno łyżką.
- Piecz 50 minut w temp. 175 stopni w termoobiegu następnie wyjmij chleb z formy ,odwróć do góry dnem i zapiecz jeszcze przez 15 minut.
- Studzenie chleba powinno trwać jak najdłużej ,więc najwygodniej upiec go wieczorem i pokroić go rano.
- Chlebek należy kroić bardzo ostrym nożem .
SMACZNEGO :D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz