niedziela, 15 lutego 2015

Słodki Rarytas "na zdrowo"

SŁODKI RARYTAS NA ZDROWSZY SPOSÓB .

Walentynki .....A mnie dopadła choroba ....nie pamiętam kiedy byłam chora ........
Jak zwykle nosi mnie po kuchni ....co by tutaj dzisiaj upiec ,ugotować.......
Niestety a może i "stety"mąż (Artur ) wygonił mnie z kuchni i takim oto sposobem powstał ten przepyszny deserek ,,,Oczywiście przyrządzony specjalnie dla mnie i naszej córci z okazji Walentynek ..Takie prezenciki uwielbiamy najbardziej :))))Dzielę się z wami tym przepisem .Owoców możecie użyć różnych ,gruszek, malin,truskawek zależy od sezonu. 
Smakował obłędnie :)

DESEREK W PUCHARKU
BISZKOPTY PO ZMIELENIU 
BITA ŚMIETANA NA TO BISZKOPTY



SKŁADNIKI :(NA 5 PUCHARKÓW)

  • 1 mango średniej wielkości 
  • 140 g ciastek biszkoptów(najlepiej bez glutenu bądż na mące orkiszowej ,ale jak ktoś może mogą być zwykłe)
  • 400 g śmietany 36%
  • cukier waniliowy 2 łyżeczki 
  • syrop daktylowy ok. 2 łyżek do dekoracji 
MUS  JABŁKOWY :
  • 1 kg jabłek
  • 1/2 wyciśniętej soku z limonki
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki Ksylitolu (opcjonalnie można dać szczyptę pieprz cayenne i imbiru świeżego)

WYKONANIE :
  1. Przygotować 5 pucharków
  2. Zaczynamy od przygotowaniu musu .Kroimy jabłka na ćwiartki pozbywamy się pestek .
  3. Jabłka wrzucamy do garnka ,wlewamy sok z limonki i gotujemy do miękkości jabłek około 20 minut.
  4. Następnie odstawiamy z ognia ,wsypujemy cynamon i ksylitol i blendujemy do postaci musu.
  5. Ubijamy śmietanę na bitą śmietanę dosypując stopniowo w trakcie cukier z prawdziwą wanilią.
  6. W urządzeniu wysokoobrotowym lub innym urządzeniu miksującym rozdrabniamy biszkopty na sypko.(konsystencja jak piasek )
  7. Następnie kroimy mango na drobną kosteczkę .
  8. Od tego momentu nakładamy do salaterek warstwowo w następującej kolejności:
  • 2 łyżki mango
  • 2 łyżki musu
  • 2 łyżki rozdrobnionych biszkoptów
  • 2 łyżki ubitej śmietany 
  • 1 łyżka rozdrobnionych biszkoptów
  • 1 łyżka musu jabłkowego
  • Na końcu polewamy syropem daktylowym lub innym waszym zdrowym ulubionym . (syrop z agawy lub syrop klonowy,)
Deserek odstawiamy do lodówki na na minimum 2 h ,jednak najlepiej jak postoi przez noc w lodówce wtedy smakuje najlepiej bo fajnie nasiąka biszkopt i super mieszają się smaki.

Smacznego.....
P.S. U nas nie dotrwał do rana :)))

Brak komentarzy: