sobota, 14 lutego 2015

CHLEBEK ORKISZOWY Z ZIARNAMI

Chciałabym wam przekazać fajny i szybciutki przepis na chlebek orkiszowy z ziarnami .Najlepszy sposób na przemycenie mnóstwo błonnika. Nie wymaga posiadania maszyny do pieczenia chlebka .Jest bardzo prosty i naprawdę pyszny .Potrzebujemy :plastikowa misa,drewniana łyżka, forma prostokątna do pieczenia chlebka i papier do pieczenia.


Foremkę wyłożyłam papierem do pieczenia

Chlebek tuż po wyrobieniu 

Tutaj już upieczony 
SKŁADNIKI:

  • 0,5 kg mąki orkiszowej chlebowe 1100 typ
  • pół kostki drożdży
  • Łyżka syropu daktylowego (może być miód)
  • 3 łyżki słonecznika
  • 3 łyżki otrębów orkiszowych 
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 2,5 łyżeczki soli morskiej najlepiej
  • 1 łyżka suszonej niesiarkowanej żurawiny 
  • łyżeczka sezamu do posypania chlebka
  • łyżeczka masła klarowanego
  • łyżeczka oleju kokosowego(*niekoniecznie)
  • 200-250 ml letniej wody 

WYKONANIE :
  1. Nastaw piekarnik na 200 c z grzałką góra dół.
  2. Drożdże wymieszaj z syropem daktylowym odrobiną wody odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce
  3. W dużej plastikowej misce wsypujemy mąkę, nasiona, otręby, bakalie , sól, mieszamy drewnianą łyżką .
  4. Dodajemy masło klarowane i olej kokosowy .
  5. Następnie dodajemy zaczyn z drożdży i dolewamy wody 200-250 ml tak aby ciasto nie bylo zbyt rzadkie wyrabiając przy tym chlebek .Ja mieszam drewnianą łyżką po czym wyrabiam przez około 10 minut ręcznie .
  6. Wkładam do formy posypuje sezamem i odstawiam na około 40 minut do wyrośnięcia .
  7. Po tym czasie wstawiam do nagrzanego piekarnika na 60 minut.
SMACZNEGO :)

Brak komentarzy: